1 min

Europese auto- en telecombedrijven hebben vandaag aangekondigd dat ze op grote schaal tests uit gaan voeren met zelfrijdende auto’s. De test, die in 2017 moet starten en vier jaar zal duren, is er voor de versnelde uitrol van technologieën die noodzakelijk zijn voor deze vorm van transport.

De tests worden in twee fases van elk twee jaar ingedeeld. In de eerste fase, die tot 2019 duurt, worden tests met behulp van 4G-technologie uitgevoerd. De tweede fase zal tot 2021 duren en maakt gebruik van zowel 4G- als 5G-technieken.

Het is de uitgesproken intentie om met de tests verbeteringen te bereiken op gebieden van geautomatiseerd rijden, wegveiligheid en verkeersefficiëntie. Er moet extra focus komen te liggen op de verbetering van de doorstroom van verkeer en waarschuwingen, om transport veiliger te maken.

De tests moeten leiden tot een Europees netwerk, dat het makkelijker maakt om zelfrijdende auto’s overal op het continent te laten functioneren. Een belangrijk doel van de tests is ook de verdere ontwikkeling van technieken die het mogelijk maken andere voertuigen in het verkeer te detecteren.

Op 7 mei vond er nog een dodelijk ongeval plaats met een zelfrijdende auto. Uit onderzoek van Tesla bleek dat de automatische piloot van de auto ingeschakeld stond, maar een vrachtwagen niet gezien had. Die techniek moet dus nog verder ontwikkeld worden.

Eerder vandaag werd er nog een manifest naar buiten gebracht, waarin telecombedrijven een versnelde uitrol van 5G-netwerken beloofden in ruil voor afgezwakte Europese netneutraliteit.