2min

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt Nederlandse telecombedrijven. Ze zouden de nieuwe Europese regelgeving nog niet goed toepassen. De ACM dreigt met maatregelen te komen, als telecombedrijven niet snel met verbeteringen komen.

Sinds 30 april 2016 zijn de Europese regels van toepassing en specifiek twee daarvan worden met de voeten getreden. "De eerste is dat klanten zelf mogen kiezen via welk apparaat zij het internet op gaan. En de tweede is dat aanbieders niet zelf aan de kwaliteit van bijvoorbeeld een videostream mogen sleutelen", schrijft de ACM in zijn persbericht.

Een specifiek voorbeeld dat het ACM noemt is dat sommige providers het verbieden dat klanten hun mobiele telefoon gebruiken als hotspot om andere apparaten zoals laptops en tablets van internet te voorzien. Op dit moment heeft de toezichthouder nog niet de bevoegdheid om handhavend op te treden, maar het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt ligt al ter goedkeuring bij de Eerste Kamer.

Het ACM zou dus, ervan uitgaande dat het voorstel aangenomen wordt, binnenkort wel op kunnen treden. Dat schrijft de ACM ook: "ACM zal handhavend optreden zodra zij de bevoegdheid daartoe krijgt." Toch wil de toezichthouder niet wachten tot het de bevoegdheid eventueel krijgt: ACM zou al in gesprek zijn getreden met de providers die de nieuwe regelgeving overtreden.

Welke providers het betreft is niet bekend. Wel weten we dat ACM onlangs nog T-Mobile op de vingers tikte, dat in een nieuw abonnement restricties oplegde op het bekijken van video’s. Dat is niet toegestaan in de nieuwe regels rond netneutraliteit, die het providers verbieden om onderscheid te maken in verschillende vormen van internetgebruik.

Verder verbaast het niet echt dat de telecombedrijven nu op de vingers getikt worden. Onlangs lieten ze nog blijken dat ze de nieuwe regels rond netneutraliteit graag afgezwakt willen zien. Toen stelden bedrijven als T-Mobile, KPN en Vodafone voor om versneld een 5G-netwerk uit te rollen, in ruil voor afgezwakte netneutraliteit.