1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In hoger beroep heeft Microsoft de zaak tegen de Amerikaanse overheid rond Ierse e-mailgegevens gewonnen. Het Amerikaanse software- en hardwarebedrijf hoeft de data toch niet over te handigen. Het hof heeft geoordeeld dat een Amerikaanse rechter een Amerikaans bedrijf niet kan dwingen gegevens die in het buitenland opgeslagen staan over te dragen.

De regelgeving die dit mogelijk had moeten regelen is volgens het hof niet geldig in het buitenland. De zaak begon in 2014, toen een Amerikaanse rechtbank oordeelde dat Microsoft ook in het buitenland opgeslagen informatie moest overdragen. Het bedrijf was het daar niet mee eens en ging in beroep. Tientallen andere bedrijven, waaronder Amazon, Apple en CNN lieten weten Microsoft te steunen.

Nu heeft Microsoft dus de zaak gewonnen en uiteraard laat het weten blij te zijn met de uitspraak. De beslissing geeft gebruikers volgens Brad Smith, Microsofts hoofdadvocaat, de zekerheid dat ze beschermd worden door de privacywetten van hun eigen land.

In eerste instantie claimde de rechtbank dat het niet uitmaakt waar gegevens opgeslagen staan. Als van oorsprong Amerikaanse bedrijven de informatie beheren, geldt de Amerikaanse wet. Die redenering is nu echter van de tafel geveegd.