Airbnb heeft besloten zijn thuisstad San Francisco aan te klagen. De huizendeeldienst is niet tevreden met nieuwe regels waar het aan moet voldoen en heeft daarom besloten te stad voor de rechter te slepen.

San Francisco heeft de afgelopen tijd de regels die gelden voor mensen die hun appartement of woning enige tijd willen delen (verhuren) flink strenger gemaakt. Zo moet iedereen zich registreren bij de gemeente. Gebeurt dit niet dan mag Airbnb de appartementen niet toelaten op de website. Als Airbnb de huizen toch toelaat kan het een boete krijgen.

Airbnb vindt dat dit systeem niet werkt. ”Veel mensen zijn het erover eens dat het huidige registratieproces in de stad niet werkt”, valt in een blog op de site te lezen. Het bedrijf stelt een aantal veranderingen voor om het registreren makkelijker te maken.

Het registratieproces is nu bijvoorbeeld te ingewikkeld gemaakt en gaat gepaard met aanmeldingen bij meerdere diensten. Dat vindt Airbnb oneerlijk tegenover mensen die bijvoorbeeld hun appartement slechts twee weken per jaar verhuren, of mensen die er pas net mee begonnen zijn en niet zeker weten of ze ermee verder willen gaan. Afgezien daarvan denkt Airbnb dat de nieuwe regels de Amerikaanse privacywetten overtreden.

Dat Airbnb de beslissing heeft genomen om een stad aan te klagen is een interessante keuze. De site is wereldwijd actief in zo’n 34.000 steden en heeft dit nog nooit eerder gedaan. Men probeert zoveel mogelijk samen te werken en overeenkomsten te sluiten met afzonderlijke steden. Zo is er met Amsterdam een speciale deal waarbij Airbnb-verhuurders toeristenbelasting afdragen.