2min

Google heeft de eerste boete ontvangen vanwege het misbruiken van zijn machtspositie met Android. De Russische mededingingswaakhond FAS is de eerste die actie onderneemt tegen de techgigant en legt een boete op van 6 miljoen euro. Geen schokkend bedrag, maar de gevolgen zijn wel heel groot.

Eerder had de FAS al geoordeeld dat Google niet langer fabrikanten mag dwingen om de Google-apps op hun Android-toestellen voor te installeren als ze eigenlijk alleen de Google Play Store willen gebruiken. Google moet zijn applicatiewinkel ook los aanbieden in Rusland.

Google weigert hier vooralsnog aan te doen en is steeds in beroep gegaan, nu heeft een financiële straf gekregen in de vorm van 428 miljoen roebel, omgerekend op dit moment zo’n 6 miljoen euro.

De bal is gaan rollen na een klacht van Yandex, de Russische zoekmachine, die wil graag op Android-toestellen actief worden, maar dat is onmogelijk zolang Google zijn eigen zoekmachine blijft verplichten. De FAS startte daarom een onderzoek en is het eens met Yandex.

Hoewel Google een machtspositie heeft met Android in Rusland is dat op de zoekmachinemarkt niet het geval, daar is Yandex met 56 procent nog steeds een stuk groter. Google heeft inmiddels aangegeven de uitspraak te bestuderen en overweegt verdere stappen.

Voor Google is het de eerste straf rondom zijn machtspositie met Android, maar waarschijnlijk niet de laatste. In Europa wordt exact hetzelfde onderzoek gedaan en de verwachting is dat ook de Europese Commissie aanpassingen gaat eisen van Google. Als de techgigant daar niet aan voldoet zal er mogelijk een boete volgen.

Het kan overigens nog jaren duren voordat de eindgebruiker hier iets van merkt, want Google heeft de mogelijkheid om nog jaren in beroep te gaan.