2min

De website Electrek laat weten dat Tesla in de volgende software-update van zijn voertuigen de Autopilot-functie extra restricties gaat geven als gebruikers er onverantwoord mee omgaan. Op dit moment heeft Tesla al visuele- en audiowaarschuwingen als mensen hun handen van het stuur halen, straks gaat Tesla nog een paar stappen verder.

Tesla heeft ervoor gekozen zijn voertuigen nu al grotendeels autonoom te laten raden, dit terwijl de technologie nog niet af is en nog volop wordt ontwikkeld, de auto’s die rondrijden zorgen namelijk voor waardevolle informatie om de feature verder door te ontwikkelen.

Er hangt dus nog een betalabel aan Autopilot en dat betekent dat alle weggebruikers hun handen aan het stuur moeten houden, zodat ze altijd nog zelf in kunnen grijpen wanneer de Autopilot een foutje maakt en er geen grote ongelukken kunnen gebeuren.

Inmiddels is gebleken dat mensen daar niet altijd even verantwoord mee omgaan en daarom heeft Tesla flink wat veligheidstoepassingen ingebakken. Als iemand zijn handen van het stuur afhaalt waarschuwt de auto al met visuele en audiowaarschuwingen, als iemand zijn handen meer dan 15 seconde van het stuur afhaalt gaat de muziek zachter en zal het voertuig vaart gaan verminderen.

In de nieuwe software-update zal Tesla het automatisch sturen uitschakelen als iemand zijn handen te lang van het stuur afhaalt en kan deze functie pas opnieuw worden ingeschakeld als het voertuig volledig tot stilstand is gekomen en in de parkeerstand staat of heeft gestaan. Cruisecontrol zal wel gewoon blijven werken, ook zal de Tesla de afstand tot zijn voorganger bewaken.

Daarmee voegt Tesla opnieuw een flinke veiligheidsfeature toe die gebruikers dwingt om zelf op te blijven letten.