Amerikaanse consumentenbond wil dat Tesla zelfrijdfunctie uitzet

Als het aan de Amerikaanse consumentenbond ligt, schakelt Tesla de zelfrijdfunctie in zijn auto’s uit. Het bedrijf kwam in eerste instantie positief in het nieuws toen het de functie lanceerde, maar ligt nu al een tijdje onder vuur. De functie zou te vroeg ingezet zijn.

De voornaamste reden van al die kritiek ligt in een dodelijk ongeluk dat op 7 mei plaatsvond in Florida. Toen reed een 40-jarige chauffeur met behulp van de Autopilot-functie over de snelweg. Hij lette niet meer op het stuur of op de weg voor zich, en kon hierdoor niet reageren op het moment dat zijn voertuig een trailer op de weg niet zag. Het gevolg was een dodelijk ongeluk.

Volgens de Amerikaanse consumentenbond is dit lang niet het enige ongeluk dat gebeurd is sinds men de functie uitgerold heeft. De ongelukken komen volgens hen voort uit gemengde berichtgeving van de kant van Tesla. Dat schrijft enerzijds dat de auto zelf kan gaan rijden en dat het veilig is, maar anderzijds dat de chauffeur nog zelf verantwoordelijk is voor het voertuig en dat de ontwikkeling van de software zich nog in het bètastadium bevindt.

Die twee boodschappen maken volgens de bond dat consumenten in de war zijn met betrekking tot de mogelijkheden van de functionaliteit. De consumentenbond roept Tesla dan ook op zijn functie uit te schakelen. Het moet eerst een functie toevoegen die registreert of een gebruiker het stuur wel vasthoudt. Dat wordt nu ook aangeraden bij het inschakelen van de zelfrijdfunctie, maar veel mensen negeren de vereiste.

Interessant is dat Nissan hier juist wel gebruik van maakt. De van oorsprong Japanse autofabrikant brengt de komende jaren ook een zelfrijdfunctie naar auto’s, maar heeft ook een sensor ingebouwd die registreert of de gebruiker het stuur wel vast heeft. Laat de bestuurder het stuur meer dan 10 seconden los tijdens het gebruik van de zelfrijdfunctie, dan gaat er een alarm af.

Tesla benadrukt ondertussen keer op keer dat het om een publieke beta gaat en dat gebruikers met behulp van de techniek al honderden miljoenen kilometers gereden hebben. Verder werkt het bedrijf aan een nieuw toekomstplan, waarvan de inhoud later deze week bekend gemaakt zou worden.

Bron:Consumer Reports