1 min

Sinds begin juli een dodelijk ongeluk plaatsvond met een Tesla-auto waarbij de zelfrijdende Autopilot ingeschakeld stond, is er flinke kritiek op het bedrijf. In een poging daar wat mee te doen, heeft het bedrijf zijn Autopilot een stuk veiliger gemaakt.

De nieuwe update, die binnen twee weken uit moet komen, zou een ongeluk zoals dat in juli gebeurde bijna onmogelijk moeten maken. De man die om het leven kwam bij dat ongeluk had lange tijd zijn handen niet aan het stuur en precies daar doet Tesla nu iets mee. Als gebruikers meer dan één minuut, bij een snelheid van 72 kilometer per uur, hun handen niet aan het stuur hebben, gaan er waarschuwingssignalen klinken. Als gebruikers binnen de tijdspanne van een uur drie keer een waarschuwing negeren, schakelt de Autopilot-functie tijdelijk uit, totdat de auto geparkeerd is.

De vernieuwde software maakt ook actiever gebruik van radar, om de elektrische auto’s een beter gevoel te geven van waar ze zich op de weg bevinden ten opzichte van andere voertuigen. Zo zouden de voertuigen beter weten wanneer ze moeten remmen. "We maken nu veel effectiever gebruikt van radar," vertelde Musk.

Ondanks alle verbeteringen waarschuwt Musk er wel voor dat, ondanks de verbeteringen, er nog steeds geen absolute veiligheid mogelijk is. "Dat is een onmogelijk doel. Het gaat erom de waarschijnlijkheid van veiligheid te verbeteren. Er zullen nooit geen mensen om het leven komen in het verkeer, of mensen gewond raken."