2min

Samsung heeft besloten om de helft van zijn aandelen in ASML van de hand te doen. In totaal bezit het zuid-Koreaanse bedrijf 6,3 miljoen aandelen die goed zijn voor een aandeel van 2,9 procent. De helft daarvan wordt verkocht met een flinke winst.

Bloomberg kwam gisteren met het nieuws naar buiten dat Samsung de helft van zijn aandelen verkoopt in ASML. Het bedrijf uit Veldhoven haalde tijdens een financieringsronde in 2012 geld op bij onder meer Intel, Samsung en TSMC en in ruil daarvoor krijgen de bedrijven aandelen in het bedrijf.

TSMC heeft de aandelen vorig jaar al met winst verkocht en nu doet Samsung de helft van de hand. Vandaag kozen ASML en Samsung ervoor om duidelijk te maken dat de verkoop puur is gedaan vanuit winstoogmerk en niet omdat er slecht nieuws op komst is bij ASML.

ASML haalde in 2012 het geld op om nieuwe euv-chipmachines te ontwikkelen op basis van lithografie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van extreem ultraviolet licht om chips te produceren. De ontwikkeling van deze machines gaat niet zonder slag of stoot en men had verwacht dat machines allang klaar te hebben. Wanneer de machines nu precies beschikbaar komen voor de chipfabrikanten is onduidelijk maar er wordt hard aan gewerkt.

Volgens ASML is de samenwerking en inspanning tussen het Nederlandse en Zuid-Koreaanse bedrijf groter dan ooit en wordt er heel veel onderzoek gezamenlijk gedaan. Met de nieuwe euv-chipmachines kunnen de chipfabrikanten straks chips gaan produceren op een veel kleinere procedé.

Het gebruik van euv om chips te produceren is niet nieuw, Intel wilde dat in 2006 al gebruiken, maar zover is het nooit gekomen. Voor de komende generaties van 10nm zal er nog geen gebruik van worden gemaakt. De generatie daarna van 7 of 8nm gaat hier mogelijk gebruik van maken.