2min

Samsung heeft eind vorig jaar zijn complete belang in ASML verkocht. De Zuid-Koreaanse techgigant geeft zelf geen reden, maar dit gebeurde waarschijnlijk om de eigen chipproductie verder te stimuleren.

Samsung heeft zijn complete belang van 0,4 procent in ASML in december 2023 van de hand gedaan, schrijft Bloomberg. Het gaat om een waarde van ongeveer 930 miljoen dollar op basis van de aandelenwaarde van eind september 2023. Bloomberg baseert zich hierbij op een passage in recent gepubliceerde kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2023 van de Zuid-Koreaanse techgigant.

Stimuleren eigen chipproductie

Waarom Samsung zijn aandelenbelang in ASML nu helemaal heeft verkocht, wordt niet vermeld. In 2012 had Samsung nog een belang van 3 procent in ASML. In 2016 werd de helft van de aandelen verkocht. In augustus van vorig jaar verkocht de Zuid-Koreaanse techgigant ook al een flink deel van zijn aandelen in de Nederlandse chipmachinefabrikant.

Toen gaven experts aan dat Samsung de opbrengst van deze aandelenverkoop wilde gebruiken voor het verder uitbouwen van de eigen chipproductie. De techgigant concurreert stevig met concurrent en landgenoot SK Hynix op het gebied van HBM-geheugenchips die vooral in Nvidia AI-accelerators worden gebruikt. Verder moet het gat met de Taiwanese concurrent TSMC verder gedicht worden, stellen experts. Voor al deze plannen is veel geld nodig en de verkoop van het ASML-aandeel kan hierbij dus goed helpen.

Lees ook: Samsung bouwt nieuwe chipproductie-lijn met geld uit verkochte ASML-aandelen

Samsung altijd geïnteresseerd in ASML

Vorig jaar was Samsung nog een belangrijke gast tijdens het staatsbezoek van de Zuid-Koreaanse president aan Nederland. Toen sloot de techgigant, samen met concurrent SK Hynix, een samenwerkingsverband met ASML dat de levering van de ASML-machines aan het bedrijf moest verzekeren.

In 2022 bracht de CEO van de Zuid-Koreaanse techgigant ook al een bezoek aan de chipmachinegigant. Toen was het veiligstellen van ASML-apparatuur ook het hoofddoel.