2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung Electronics heeft zijn belang in ASML flink verminderd. Meer dan de helft van de aandelen zijn ondertussen van de hand gedaan.

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics verkocht meer dan de helft van de ASML-aandelen die het bezat. Dat blijkt uit het halfjaarlijks rapport dat de techgigant eind juli openbaar maakte.

In eerste instantie viel het op dat Samsung er een slecht kwartaal op had zitten. De winst daalde met 90 procent en daar zat de tegenvallende smartphone-verkoop zeker voor iets tussen.

Na wat dieper graven is nog iets opgevallen. Het bedrijf verkocht namelijk na de bekendmaking van de omzetcijfers van het eerste kwartaal flink wat aandelen van het Nederlandse ASML. Eerder zou Samsung 6,3 miljoen aandelen in handen hebben en daar blijven volgens het laatste rapport nog 2,75 miljoen aandelen van over.

Het geld uit de verkoop zou Samsung willen gebruiken om een nieuwe chipproductie-lijn op te stellen, meldt Reuters op basis van Zuid-Koreaanse media. Aan de huidige koersprijs is de verkoop goed voor 2,1 miljard euro.

Baanbrekende microchips

ASML is een chipmachine-bouwer en mocht vorig jaar nog op een bezoekje rekenen van de bestuursvoorzitter van Samsung. Op deze manier wilde de techgigant zichzelf verkzekeren van de toevoer van ASML-machines. De apparaten die werken met extreme ultraviolet straling (EUV) van ASML zijn bijzonder interessant, maar hebben een beperkt aanbod.

Uit het bezoek vloeide de deal voort om EUV-machines nog in 2022 naar Samsung te sturen. Dit jaar volgden nog high-NA EUV-chipmachines, de meest geavanceerde chipfabricagemachine ter wereld.

Samsung wil met de machines aan de slag om baanbrekende microchips te produceren. Daarvoor zal dus een nieuwe chipproductie-lijn nodig zijn. Het geld dat daarvoor nodig is, kan de techgigant niet zomaar ophoesten nu de slechte kwartaalcijfers zich blijven opstapelen.