2min

Tags in dit artikel

, , , ,

ASML gaat 12 miljard euro aan eigen aandelen inkopen tussen nu en 2025. Na de bekendmaking steeg de koers met 9,7 procent.

De Nederlandse chipgigant deelde het nieuws in voorbereiding op een investeerdersbijeenkomst. Naast het terugkoopplan voorspelde ASML een omzet van 30 miljard euro tot 40 miljard euro tegen 2025. De vorige verwachting bedroeg 24 miljard euro tot 30 miljard euro.

ASML is een van de grootste fabrikanten van chipproductieapparatuur ter wereld. Op dit moment ontvangt de organisatie meer orders dan het aankan. In de verklaring tegen investeerders vertelde ASML dat de capaciteit voortdurend wordt uitgebreid.

“Hoewel de huidige macro-omgeving op de korte termijn voor onzekerheden zorgt, verwachten we dat de vraag en de capaciteit op langere termijn een gezonde groei laten zien”, aldus de organisatie. De koers maakte een sprong na de aankondiging. Toen de Amsterdamse beurs sloot was de aandelenprijs met 9,7 procent gestegen (544,20 euro).

Extreem ultraviolet

ASML verwacht dat de omzet na 2025 blijft groeien. De organisatie voorspelt een omzet van 44 miljard euro tot 60 miljard euro tegen 2030. ASML domineert de markt voor lithografiesystemen. De machines worden gebruikt om het circuit van chips in kaart te brengen.

De modernste producten in het aanbod zijn extreem ultraviolet (EUV)-machines. De systemen kosten circa 200 miljoen euro per stuk. Op dit moment produceert ASML ongeveer 60 EUV-machines per jaar. ASML verwacht dat de productiecapaciteit tegen 2026 naar 90 systemen stijgt.

ASML verkoopt aan de grootste technologiebedrijven ter wereld, waaronder TSMC, Samsung, SK Hynix, Intel en Micron. Handel met Chinese bedrijven nam in de afgelopen maanden af. De Verenigde Staten zet ASML onder druk om de verkoop aan Chinese klanten te beperken. Volgens de overheid is de technologische groei van China een gevaar voor de nationale veiligheid.

Tip: ‘VS gaat in gesprek met Nederland over verbod op export naar China’