‘Samsung praat met AMD en Nvidia voor mobiele GPU-licentie’

Samsung is volgens verschillende bronnen in gesprek met zowel AMD als Nvidia. Samsung zou graag een licentie willen op hun GPU-technologie, zodat het deze kan gebruiken en integreren in nieuwe mobiele Exynos-chips. Op die manier kan Samsung zijn mobiele chips nog veel krachtiger maken.

Samsung heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in zijn chipfabrieken maar ook in zijn chipontwerpen. Op dit moment produceert Samsung de snelste mobiele chips in eigen huis. Om die positie vast te houden zal het zijn chips verder door moeten ontwikkelen.

Voor zijn chipontwerpen leunt Samsung net als veel andere fabrikanten op ARM, maar Samsung zou graag minder afhankelijk willen worden van ARM en het gat met Qualcomm willen vergroten. Een goede optie hiervoor is door niet langer gebruik te maken van de Mali-GPU die gelicenseerd is bij ARM, maar door een AMD of Nvidia GPU te gebruiken in toekomstige Exynos-processoren.

Op dit moment is Nvidia heer en meester op de markt van de videokaarten, maar AMD moet zeker niet onderschat worden. Zo heeft Sony net de gesprekken afgerond met beide partijen en heeft het Japanse bedrijf gekozen voor een AMD Polaris GPU in de nieuwe PlayStation 4 Pro, dit heeft ongetwijfeld ook met het kostenplaatje te maken, maar dat speelt bij Samsung ook een rol. De bedrijven willen een goede GPU voor een aantrekkelijk tarief en daarin lijkt AMD de betere papieren te hebben.

Samsung heeft in het verleden zelf al een aantal keer gewerkt aan een eigen GPU, maar tot een daadwerkelijke release is het de afgelopen jaren niet gekomen. Daarom is het licenseren van een GPU bij AMD en Nvidia zeker geen slecht idee. Die bedrijven zijn daar al jaren mee bezig en hebben simpelweg meer ervaring en meer kennis in huis.

Samsung werkt daarnaast aan ondersteuning voor CDMA-netwerken, iets dat we in Europa eigenlij niet kennen, maar in de volgende Exynos-chips moeten deze netwerken ook ondersteund worden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kan dan volledig afscheid nemen van Qualcomm.

Bron:Sammobile