Firefox wil met Quantum internet versnellen

Websites begonnen ooit als eenvoudige documentjes, met tekst en linkjes, pas daarna volgde de eerste plaatjes. Ondertussen zijn ze echter tot veel meer dan dat verworden, met veel interactieve mogelijkheden en steeds meer video’s. Kortom: ze worden steeds zwaarder. Mozilla heeft besloten dat het zijn Firefox-browser moet updaten.

Daartoe heeft de non-profit organisatie gisteren het project Quantum aangekondigd, dat de browser tegen eind 2017 drastisch sneller moet maken. “We streven naar grote prestatieverbeteringen voor Quantum, die zo merkbaar zijn, dat je complete webervaring verandert,” zegt David Bryant, hoofd van platform engineering bij Mozilla.

“Pagina’s laden sneller en scrollen gladjes. Animaties en interactieve apps zullen direct reageren en beter om kunnen gaan met intensieve content en tegelijk consistente framerates vast kunnen houden. En inhoud die het belangrijkste voor jou is, krijgt de grootste prioriteit, zodat de processorkracht gericht wordt op waar het nodig is.”

De browser werkt op dit moment met de Gecko-engine, en daar moet Quantum op voortbouwen. Tegelijk zal die ook het nieuwe experimentele Servo ondersteunen. Het bedrijf gaat niet uit van grote veranderingen in het begin van 2017, maar denkt wel tegen het einde van het jaar grote vooruitgang te kunnen boeken.

Mozilla zal de nieuwe technologie nodig hebben om zijn marktpositie te behouden. Het bedrijf heeft nu 13,6 procent van de browsermarkt in handen, waar Chrome op bijna 60 procent staat. Op mobiel vlak weet Mozilla echter geen vuist te maken, en probeert het nog vooruitgang te boeken.