Het Verenigd Koninkrijk stelt dat Noord-Korea achter cyberaanval Wannacry zat, waarbij bedrijven en overheidsdiensten wereldwijd met ransomware kregen te maken. Ook de Nation Health Service (NHS) van Engeland was slachtoffer van het virus. De minister van veiligheid, Ben Wallace, gelooft “quite strongly” dat de aanval van een buitenlandse staat afkomstig is.

Aan BBC-radio vertelt de politicus dat er niet in detail getreden kan worden, maar dat het VK er erg overtuigd van is. Volgens Wallace denkt de gehele community en een aantal landen dat Noord-Korea een rol vervulde bij WannaCry. Er werd al vrij snel een link met Noord-Korea gevonden, terwijl ook Microsoft al Noord-Korea als schuldige aanwees.

Conclusie

Na onderzoek concludeerde het VK dat meer dan een 236 NHS-trusts en naar schatting 19.000 afspraken geïnfecteerd waren door de ransomware. Volgens de National Audity Office was WannaCry een niet-verfijnde aanval die de NHS had kunnen voorkomen als de basis voorschriften voor IT-beveiliging gevolgd waren.

Toch heeft geen enkele NHS-organisatie het losgeld daadwerkelijk betaald. Er is nog wel onduidelijkheid over de daadwerkelijk kosten behorend bij het stilleggen van de diensten. Wallace is van mening dat het VK zijn inspanningen omtrent cyberveiligheid moet verdubbelen. Hij noemt de aanval een les voor iedereen, van individuen tot de overheid, om de security van netwerken te onderhouden.

Wereldwijde inmpact

WannaCry wist in mei meer dan 200.000 systemen in slechts 48 uur te vergrendelen. Onder de wereldwijde slachtoffers viel ook een Nederlands bedrijf. In ons achtergrondverhaal was te lezen dat Q-Park veel last had van de ransomware. Ook Renault, Deutsche Bahn, FedEx en het Russische Ministerie van Binnenlandse zaken hadden last van de aanval. Het gevraagde bedrag lag daarbij minimaal op 300 dollar.

Nu we bijna een halfjaar verder zijn concluderen overheden en bedrijven dus dat Noord-Korea achter WannaCry zat. De stellingname van Wallace is een grote stap, aangezien er ziekenhuizen in het VK last hadden van de aanval.