2min

Noord-Korea heeft gereageerd op de beschuldiging dat het land achter de WannaCry-aanval zat. Volgens een woordvoerder van de North’s Korea-Europe Association zijn de valse beschuldigingen een slechte poging om de maatregelen tegen het land aan te scherpen. Momenteel bevindt Noord-Korea zich namelijk in een conflict met de Verenigde Staten waarbij harde beschuldigingen wegens nucleaire proeven over en weer gaan.

Het statement gepubliceerd op de Korean Central News Agency geeft aan dat het nergens op slaat dat de DPRK (Democratic People’s Republic of Korea, oftewel Noord-Korea), die de hoogste prioriteit stelt voor leven en gezondheid van zijn mensen, een cyberaanval op de gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk uitvoert. Daarmee wordt direct gereageerd op de minister van veiligheid uit het VK, die vorige week aangaf overtuigd te zijn van Noord-Korea’s schuld. Ziekenhuizen moesten door de ransomware afspraken en operaties verplaatsen.

“De stappen van de regering van het VK om DPRK te associëren met de cyberaanval kunnen op geen andere manier geïnterpreteerd worden als een slechte poging om de internationale community meer de DPRK te laten wantrouwen en verdere sancties en druk op te leggen”, aldus de woordvoerder. Daaraan wordt nog toegevoegd dat de beschuldiging een actie is die niet getolereerd wordt en vragen oproept over het werkelijk doel achter de stap.

Ontwikkelingen

Het VK is overigens niet de enige die Noord-Korea beschuldigt van betrokkenheid bij de WannaCry-aanval. Zo wees ook Microsoft al naar het land, waarbij beweerd werd dat er cyber tools gestolen van de NSA gebruikt zijn. Volgens de minister van het VK zou de community en een aantal landen denken dat Noord-Korea achter de aanval zit.

Na onderzoek bleek dat de Nation Health Service (NHS) van Engeland de aanval had kunnen voorkomen indien de basisvoorschriften voor IT-beveiliging gevolgd waren. Onder meer overstappen naar een nieuwer besturingssysteem valt daaronder, aangezien er nog gebruikgemaakt werd van Windows XP dat geen ondersteuning meer krijgt.