2min

De voormalige directeur van Yahoo, Marissa Mayer, en de oude en huidige CEO’s van Equifax moeten voor de Amerikaanse Senaat verschijnen. Het doel is om duidelijkheid te krijgen over twee datalekken waar meer dan drie miljard mensen slachtoffer van waren. Met de hoorzitting moet ook in beeld komen welke stappen dergelijke hacks hadden kunnen voorkomen.

De drie bestuurders zullen op 8 november voor de Senaat verschijnen. Het gaat naast Mayer om Richard Smith, die naar aanleiding van de hack bij Equifax opstapte als CEO van het kredietbureau, en Equifax’ interim-CEO Paulino do Rego Barros Jr. Het nieuws over de hoorzitting werd tegenover Reuters door de commissie bevestigd.

Ontwikkelingen rondom de lekken

Autoriteiten doen al enige tijd onderzoek naar of de datalekken voorkomen hadden kunnen worden en of toekomstige openbaringen door de lekken kunnen optreden. In oktober bevestigde Yahoo nog dat alle drie miljard accounts getroffen zijn door het lek (uit 2013) in het systeem. De schattingen uit december vorig jaar werden daarmee verdriedubbeld. Er wordt vanuit gegaan dat het om de grootste datadiefstal uit de historie gaat.

Bij Equifax ging het om een lek waarvan 145,5 miljoen Amerikaanse klanten slachtoffer waren. Ook in het Verenigd Koninkrijk vielen slachtoffers, en wel 15 miljoen. Sinds de bekendmaking doet de Britse Financial Conduct Authority (FCA) onderzoek naar het datalek. Deze instantie vond het jammer dat het via media moest horen over de diefstal en niet ingelicht is door Equifax zelf.

Actie

Hoewel de hoorzitting nog moet beginnen, hebben de politici uiteraard al het één en ander gezegd over de datadiefstal. Zo zei de Republikeinse senator John Thune, die onderdeel uitmaakt van de onderzoekende commissie, op woensdag dat na de grote lekken dringend actie nodig is om gevoelige persoonlijke informatie te beschermen. Overigens moet ook Karen Zacharia, Verizon’s chief privacy officer, getuigen voor de Senaat. Verizon nam Yahoo namelijk grotendeels over.