2min

Google is begonnen met het uitrollen van een update voor zijn Chromebook-apparaten. De update zorgt ervoor dat de Meltdown en Spectre-kwetsbaarheden niet meer van toepassing zijn op Chrome OS. De fix komt naar Chrome OS 66 en Chromebooks met kernel 3.14 en 3.8.

Google heeft op zijn Chromium-pagina’s een lijst gepubliceerd met daarop alle apparaten die binnenkort van bescherming tegen de twee Intel-lekken voorzien zijn. Op die lijst vinden we de usual suspects: Acer, Asus, Dell, Google, HP, LG, Lenovo, Samsung en andere fabrikanten.

Meltdown en Spectre

De kwetsbaarheden Meltdown en Spectre werden in januari 2018 onthuld. Veiligheidsexperts stelden dat de kwetsbaarheden al jaren bestonden in Intel-processoren en hackers toegang gaven tot gevoelige data. Denk aan wachtwoorden en bankgegevens. Vrijwel alle apparaten die tegenwoordig gebruikt worden, zijn kwetsbaar en worden getroffen door de lekken.

Fabrikanten brachten al snel fixes uit voor de problemen, maar lang niet elke update werkte echt goed. Sommige computers werden significant langzamer en anderen konden ineens niet meer starten. In de lijst met apparaten die geüpdatet werden, ontbraken opvallend genoeg Chrome-apparaten, maar dat is niet langer het geval.

Toekomst zonder problemen

In de toekomst zullen Intel-apparaten niet meer kwetsbaar zijn voor Meltdown en Spectre. Om dat mogelijk te maken moesten er hardwarematige veranderingen doorgevoerd worden en de eerste apparaten die daarvan voorzien zijn, komen in de loop van de tweede helft van dit jaar op de markt.

Daarnaast heeft Intel nog een speciaal programma gelanceerd waarbinnen mensen gevraagd wordt om tegen flinke beloningen te zoeken naar soortgelijke kwetsbaarheden.