2min Devices

Intel komt spoedig met chips zonder kwetsbaarheden Spectre en Meltdown

Intel komt spoedig met chips zonder kwetsbaarheden Spectre en Meltdown

Intel zal spoedig processoren leveren met ingebouwde bescherming voor Spectre en Meltdown. Dat maakte CEO Brian Krzanich bekend tijdens het gesprek met de investeerders over de kwartaalcijfers. De directeur benadrukte nogmaals dat Intel toegewijd is de kwetsbaarheden op te lossen en er hard aan wordt gewerkt.

Wanneer de eerste producten verschijnen is niet exact duidelijk. Intel waarschuwde tevens zijn investeerders voor de zeer dynamische omstandigheden wegens Spectre en Meltdown. Het bedrijf werd meermaals voor de rechter gedaagd en kreeg te maken met stevige kritiek. Zo vroeg de man achter Linux, Linus Torvalds, zich het volgende af: “Zegt Intel eigenlijk ‘we zijn toegewijd aan het eeuwig verkopen van shit, terwijl we nooit iets repareren’?”

Door Spectre en Meltdown kunnen hackers wachtwoorden en encryptiesleutels stelen. Bij meerdere computers, telefoons en cloud-gebaseerde servers is dit mogelijk. Verschillende cloudproviders, waaronder Amazon Web Services, Microsoft en Google, kwamen daarom met een update naar aanleiding van de onduidelijkheid die ontstond wegens de veiligheidsproblemen.

Problemen patch

Intel kwam al wel met een patch, maar dat leidde tot problemen. Computergebruikers klagen namelijk dat hun apparaten spontaan herstarten door de patches die Intel uitbracht. Eerder deze week gaf het bedrijf toe dat dit inderdaad het geval kan zijn en raadde zijn klanten aan te wachten met het updaten tot er een nieuwe fix is uitgebracht.

Het probleem dat aangetroffen werd is op onder meer Broadwell- en Haswell-processoren. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen “actief aan de ontwikkeling van oplossingen”. Ook zouden naar het schijnt nieuwe patches nodig zijn voor apparaten die voorzien zijn van Ivy Bridge, Sandy Bridge, Skylake en Kaby Lake processoren.