3min Security

Eén op de vier verliest data van een USB-stick

Het onderzoek van Ontrack Data Recovery, ’s werelds grootste data recovery-expert, laat zien dat 27 procent van de gebruikers waardevolle data van hun USB-stick hebben verloren.

Het onderzoek was uitgevoerd onder 400 professionals wereldwijd, toont daarnaast dat 65 procent van de Eén op de vier verliest data van een USB-stickprofessionals op zijn minst één USB-stick in zijn bezit heeft. Door het compacte formaat van de USB-stick bergen veel mensen het apparaatje verkeerd op, bijvoorbeeld in de broekzak of los in de tas. Hierdoor brengen zij waardevolle en vertrouwelijke informatie in gevaar. Het merendeel van de professionals realiseert zich niet dat een USB-stick even kwetsbaar is als een harde schijf.

In het afgelopen jaar zag Ontrack een aantal vreemde gevallen van dataverlies van memory sticks. Eén van de meest opzienbarende verhalen was een hond die de stick aanzag voor een bot. Het lukte Ontrack de data terug te halen ondanks de vele tandafdrukken en een gat in de stick.

Om mobiele opslagapparatuur te behoeden voor dataverlies, heeft Ontrack een lijst met voorzorgsmaatregelen opgesteld die het risico op dataverlies kunnen verkleinen.

1. Leg ‘m goed weg – Probeer ‘dwalende’ USB sticks te voorkomen. Het apparaat is eenvoudig te verliezen als het geen vaste opbergplek heeft. Een speciale plek voor de USB voorkomt dataverlies van draagbare opslag apparaten.

2. Beschermd opbergen – Berg de USB onderweg veilig op om het risico op dataverlies te minimaliseren. Je neemt een laptop toch ook niet mee in een plastic tas, waarom bewaar je een USB-stick met even waardevolle data dan wel in je broekzak?

3. Geen back-ups, a.u.b. – Een USB stick is té kwetsbaar om hem te gebruiken voor het opslaan van waardevolle informatie. Daarom zouden deze sticks nooit als back-up gebruikt mogen worden.

4. Dekseltje erop – Zorg dat de connector van de USB-stick beschermd is door het bijgeleverde dopje als de stick niet gebruikt wordt. Hierdoor kunnen mogelijke datarampen voorkomen worden.

5. Kiezen of delen – Scheid voor je op reis gaat met USB-stick en laptop de twee apparaten van elkaar. Zo lopen beide apparaten het minste risico beschadigd te raken.

“Ondanks dat USB-sticks de gemakkelijke manier lijken om data te verplaatsen, zijn ze toch erg kwetsbaar en daarmee ontvankelijk voor dataverlies”, aldus Phil Bridge, business development manager bij Ontrack Data Recovery. ”We zien dat professionals steeds afhankelijker worden van USB-sticks. Zij lijken zich niet te realiseren dat data veel eenvoudiger te verliezen is van een stick dan van een laptop. Als een presentatie onderweg naar een afspraak verloren gaat, kan dat een bedrijf duizenden euro’s kosten. Werknemers moeten zich realiseren hoe kostbaar deze mobiele opslagapparaten kunnen zijn. Het is niet enkel een snelle manier om data te vervoeren.”

Het onderzoek is online uitgevoerd tussen juli 2005 en september 2005 onder ongeveer 450 respondenten.

Bron:Techzine Redactie