2min Security

Hoeveelheid spyware stijgt met 213%

De groei in spyware-aanvallen blijft explosief toenemen. Dit blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van het Aladdin Content Security Response Team (CSRT). Het CSRT constateerde 1.083 aanvallen in 2004 tegen 3.389 in 2005. Een stijging van 213%.

Hoeveelheid spyware stijgt met 213%Het CSRT definieert spyware als kwaadaardige code die specifiek is ontworpen om identiteitsgegevens te stelen waarmee pc’s zonder medeweten van de gebruiker overgenomen worden. De meeste spyware wordt gecreëerd uit winstoogmerk en gebruikt voor criminele doeleinden.

Ook constateerde men een flinke stijging in het aantal aanvallen met trojaanse paarden. Deze namen met 142% toe van 1.455 in 2004 tot 3.521 in 2005. Trojaanse paarden zijn kwaadaardige programma’s vermomd als legitieme software. De gebruiker wordt daarbij met een afbeelding of spelletje verleid de programma’s te activeren.

De stijging in overige bedreigingen als e-mail wormen en andere virussen bedroeg 56% van 6.222 in 2004 naar 9.713 in 2005. Belangrijk verschil met spyware en trojaanse paarden, is dat deze virussen en wormen zichzelf verspreiden met behulp van e-mail, het netwerk en instant messaging.

“De stijging van spyware laat zien dat er een snel groeiend netwerk criminelen is, dat stelen via computers verkiest boven fysieke diefstal”, vertelt Spencer Hinzen, Major account manager bij Aladdin. “We zien nog steeds een stijging in spyware en extreem kwaadaardige trojaanse paarden die serieuze schade aanrichten, niet alleen bij consumenten, maar ook bij bedrijven. Dit bewijst dat digitale bedreigingen niet langer een spel zijn, maar serieuze pogingen voor identiteits- en datadiefstal.”

Bron:Techzine Redactie