Abonneer je gratis op Techzine!

Stichting wij vertrouwen stemcomputers niet heeft haar zin. Het initiatief van Rop Gonggrijp, Peter Knoppers, Anne-Marie Oostveen en Barry Wels heeft haar vruchten afgeworpen. Minister Nicolai heeft besloten de beruchte stemcomputer af te keuren en Amsterdam en 34 andere gemeenten moeten weer gewoon met pen en papier gaan stemmen.

De SDU stemcomputers bleken namelijk uiterst fraudegevoellig. De data van deze apparaten kon op afstand uitgelezen worden en gaat daarom in strijd met het recht tot anoniem stemmen wat we in Nederland hebben. De minister heeft ook beloofd een commissie in te stemmen die gaat kijken hoe het stemmen verder nog bevorderd kan worden.

De Nedap stemcomputer die in 90% van de gemeenten gebruikt wordt, kan bij de komende verkiezingen wel gewoon gebruikt worden. In de overige 10%, dit zijn 35 gemeenten, inclusief Amsterdam, wordt er met papier, een rood potlood en een stembus gestemd.

Directe aanleiding tot de kamervragen en de maatregelen is de eerder genoemde actie. Wij vertrouwen stemcomputers niet heeft zelfs de hand kunnen leggen op een Nedap stemcomputer en heeft deze gedemonteerd. Deze wisten zij zo te manipuleren dat de stemmen bij een andere partij terecht kwamen. Ook waren de gegevens uit te lezen met een zeer eenvoudig scanapparaat. Saillant detail: de actiegroep heeft het ook voor elkaar gekregen om een simpel schaakspel op de apparatuur te draaien.

Vandaag gaat het debat over de stemcomputers verder. Daarbij zullen ondermeer vragen gesteld worden over de mankementen aan de Nedap stemcomputers.