1 min

Tags in dit artikel

,

De tweede kamer zal in mei 2008 een beslissing nemen over een nieuwe stemcomputer die tijdens komende verkiezingen moet worden ingezet. Momenteel wordt een nieuw systeem bekeken, omdat er tijdens de vorige tweede kamerverkiezingen veel ophef was over de huidige stemcomputers.

De huidige stemcomputers worden weer in de opslag gezet, vanaf nu wordt er weer gewoon gestemd, met papier maar niet met potlood. Een computer print een formulier uit met de stem van de kiezer en vervolgens worden ingevulde formulieren in een bus gedaan en aan het eind van de dag ingelezen door een computer. Deze nieuwe manier van stemmen is nog niet helemaal definitief, maar in mei 2008 hoopt de tweede kamer hier een beslissende uitspraak over te doen.

De ministers hebben een voorkeur voor een papieren stem, omdat de kiezer dan kan zien wat er is gestemd en de stemmen kunnen worden nageteld. Er is een nieuw stemsysteem gezocht omdat hier tijdens de laatste verkiezingen discussies over waren. Een aantal deskundigen vertrouwde de systemen niet en er was meer kans op stemfraude.

Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken, laat de nieuwe stemprinter nu onderzoeken op elektronische opslag mogelijkheden. Een groep onderzoekers, onder leiding van professor B. Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging, gaat onderzoeken welke stemmachine er het best voldoet aan de wensen van de ministers.