2min Security

Fusie Thales en Gemalto bereikt volgende fase met verwerven 86 procent aandelen

Fusie Thales en Gemalto bereikt volgende fase met verwerven 86 procent aandelen

Thales heeft naar eigen zeggen nu bijna 86 procent van de aandelen van Gemalto verworven. Op 2 april moet het bod worden afgerond, meldt De Telegraaf. Voor de overige aandelen wordt op 1 april een na-aanmeldingstermijn van twee weken ingesteld.

Thales is de grootste fabrikant van defensie-elektronica van de Europese Unie. De Franse overheid is de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Door Gemalto over te nemen, hoopt Thales een groter aandeel te krijgen in de groeiende markt van beveiligingsdiensten. In die markt zitten onder meer versleuteling en biometrische paspoorten.

Thales bereikte in december 2017 een akkoord om het bedrijf voor bijna 4,8 miljoen euro op te kopen. Thales wil zijn digitale zaken met Gemalto combineren, al blijft dat bedrijf onder zijn eigen merk zaken doen. Als Thales 95 procent van de aandelen ook daadwerkelijk in handen heeft, volgt er waarschijnlijk een zogenaamde uitrookprocedure. In april wordt Gemalto officieel in de boeken van Thales opgenomen.

Gemalto is op dit moment beursgenoteerd in Amsterdam en Parijs. Die beursnoteringen worden zo snel mogelijk beëindigd, al is nog niet bekend wanneer dat precies is.

Voor de deal door kon gaan, moesten diverse landen toestemming geven voor de overname. In september vorig jaar kregen de twee bedrijven al toestemming van de Verenigde Staten, China, Canada, Israël en Turkije. Australië en de Europese Unie volgden in december 2018. Wel zitten daar wat voorwaarden aan.

Thales moet van de Europese Unie namelijk wel de afdeling die de populaire securitymodules nShield produceert verkopen. Daarmee zouden namelijk enige zorgen over concurrentie weggenomen worden. De nShield-technologie genereert keys en versleuteld gegevens, om ze vervolgens ook weer te decoderen.

De Europese Commissie gaf pas toestemming na diepgravend onderzoek naar de overname. De Commissie was namelijk bang dat de fusie tot hogere prijzen voor diverse producten zou leiden, en nadeling zou zijn voor de keuze en innovatie op dit vlak.