2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Net als iedere maand heeft NOD32 ook voor februari een toptien van computerbedreigingen opgesteld. De gehele top drie bestaat dit keer uit nieuwkomers, slechts enkele namen uit de lijst van januari zijn terug te vinden in de nieuwe lijst. De cijfers zijn afkomstig van ThreatSense.Net, het wereldwijde inventarisatienetwerk dat data van meer dan tien miljoen computersystemen van NOD32-gebruikers verzamelt.

Op nummer één was in februari de worm Win32/Nuwar.gen te vinden. Deze worm stak begin dit jaar de kop op, maar kon in januari nog niet genoeg doorzetten om in de toptien te komen. Nummer twee in de lijst, TrojanClicker.Agent, is een webgebaseerde bedreiging. Deze trojan maakt gebruik van kwetsbaarheden in een internetbrowser om andere malware-elementen te downloaden. Yisou is derde in de lijst en eveneens nieuw in de top tien. Deze adware is vooral Azië teruggevonden.

Netsky.Q, ook wel bekend als Netsky.P, behoudt de vierde positie. Deze worm verstuurt zichzelf als e-mailbijlage. Daarnaast wordt hij verspreid via peer-to-peer-netwerken. De Netsky-familie is hardnekkig en al meer dan een jaar aanwezig in de top tien.
"Hoewel we de top drie volledig nieuw is, blijven we ook nog altijd varianten zien van al lang bestaande bedreigingen. De virusschrijvers proberen op die manier, zonder al te veel werk, de virusscanners toch net te slim af te zijn. Het gebruiken van een pro-actieve virusscanner, die zoekt naar overeenkomstige kenmerken tussen bedreigingen, blijft dus van groot belang", aldus Nienke Ryan van NOD32.

Nr. Naam Percentage Vorige maand
1 Win32/Nuwar.gen 3,65%
2 HTML/TrojanClicker.Agent.A 3,63%
3 Win32/Adware.YIsou 3,12%
4 Win32/Netsky.Q 1,76%
4
5 Win32/PSW.QQRob 1,36%
6 Win32/Adware.Boran 1,32%
2
7 Win32/ADware.180Solutions 1,27%
8 Win32/RJump.A 1,18%
9
9 Win32/TrojanDownloader.Delf.BEN 1,17%
10
Win32/TrjoanProxy.Diena 1,09%