2min

Tags in dit artikel

, , ,

Door gebrekkige informatievoorziening over de beveiligingsrisico’s van internetactiviteiten, verschilt de veiligheidsperceptie van consumenten sterk van de werkelijkheid. Internetgebruikers passen hun surfgedrag aan op basis van perceptie, niet op feiten. Dit blijkt uit onderzoek van NOD32 Nederland onder 265 internetgebruikers. De resultaten laten zien dat consumenten veel internetdiensten ten onrechte links laten liggen, uit angst voor cybercrime.

Veel mensen vinden een bepaalde internetactiviteit gevaarlijk, terwijl dit niet noodzakelijkerwijs het geval is. Sterker nog, hoewel veel gebruikers bij sommige diensten nog nooit met cybercrime in aanraking zijn geweest, zijn ze er wel bang voor. NOD32 wil naar aanleiding van deze resultaten later dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de feitelijke risico’s van bepaalde internetactiviteiten.

Ongegronde angst
Het onderzoek laat zien dat consumenten ten onrechte terughoudend zijn in het gebruik van bepaalde diensten. De volgende top acht komt voort uit de vraag welke activiteiten minder worden gebruikt uit angst voor cybercrime:

1. Verkopen/kopen en betalen via internet (84 procent)
2. Overheidsdiensten, zoals e-loket en belastingaangifte (52 procent)
3. E-mail en chatten (44 procent)
4. Bellen via internet (42 procent)
5. Downloaden van muziek/films (39 procent)
6. Informatie- en nieuwsvergaring (38 procent)
7. Gebruik van profielsites/weblogs (22 procent)
8. Gamen (13 procent)

Deze lijst is opvallend omdat bijvoorbeeld nummer twee volgens dezelfde gebruikers het minste last van cybercrime ondervindt (76 procent weinig tot geen en 53 procent helemaal nooit). Bij bellen via internet gaf 52 procent aan nog nooit last te hebben gehad van cybercrime. Volgens NOD32 is gebrekkige informatievoorziening de oorzaak van deze tegenstrijdigheid.

Nienke Ryan, Product en Strategie manager bij NOD32 Nederland: "Uit ons onderzoek blijkt dat de perceptie van de internetgebruiker lang niet altijd juist is, maar ze laten zich er wel door leiden. Veel mensen zijn huiverig een bepaalde dienst te gebruiken, terwijl deze in de praktijk relatief veilig is. De informatievoorziening moet dus beter. Met het later dit jaar op te zetten onderzoek willen we gebruikers informeren over de feitelijke risico’s. Op die manier hopen we mensen in te laten zien dat veel diensten, uiteraard met de nodige beveiligingsmaatregelen, prima te gebruiken zijn."

Uit het onderzoek van NOD32 blijkt de volgende top vijf populairste internetactiviteiten:

1. Versturen/ontvangen van e-mails (92 procent)
2. Informatie over goederen en diensten zoeken (90 procent)
3. Internetbankieren (84 procent)
4. Actualiteiten en nieuws volgen (83 procent)
5. Kopen/verkopen van goederen (77 procent)