Het Google Security Team heeft tot nader order besloten om het publiceren en updaten van Chrome Web Store-extensies te blokkeren. Volgens Google zijn er een groot aantal frauduleuze transacties geweest met een aantal betaalde extensies.

Eerder deze maand werden de eerste transacties door Google opgemerkt die als frauduleus bestempeld kunnen worden. Daarna ontdekte ontwikkelaars van Google dat die transacties op grote schaal plaatsvinden. Daarop is nu besloten om het toevoegen van nieuwe extensies of het updaten van bestaande extensies stil te leggen.

Ontwikkelaars die hun huidige extensie willen bijwerken krijgen een spam mededeling. Het lijkt erop dat Google een controle mechanisme op spam geforceerd op ja heeft gezet om het updaten en toevoegen van extensies stil te leggen.

Om wat voor soort fraude het gaat is onduidelijk, Google maakt melding van het uitbuiten van gebruikers. Mogelijk gaat het om betaalde extensies die lijken op een originele bekende applicatie maar dat niet zijn.

De huidige maatregel van Google is nogal drastisch en veel legitieme extensies ondervinden nu hinder van deze blokkade doordat ze de applicaties niet kunnen bijwerken. Ook extensies die bugs bevatten kunnen nu geen beveiligingsupdates doorvoeren.

Google heeft nog geen idee hoelang het gaat duren voordat het systeem weer wordt vrijgegeven, maar een systeem met handmatige goedkeuring door een Google-medewerker is wellicht een beter systeem. Dan kunnen legitieme extensies weer bijgewerkt worden.