2min

Tags in dit artikel

,

Gisteren liet anti-spamontwikkelaar Baracuda al weten dat spam via PDF-bestanden en plaatjes in 2008 een vlucht zal nemen en volgens voorspellingen van Stratos, Europa’s op één na grootste hostingprovider, komen daar ook nog retrospam en videospam bij.

Spammers gebruiken steeds meer geavanceerde technieken om hun spamberichten door de eveneens geavanceerde spamfilters te krijgen, maar blijkbaar is geavanceerd niet altijd het toverwoord. Volgens Stratos grijpen spammer namelijk weer terug op één van de eerste vormen van spam, tegenwoordig retrospam genoemd. Bij retrospam wordt het spambericht in een simpel tekstbestand gezet, bijvoorbeeld met notepad. De opmaak van de tekst is in zo’n bestand overal gelijk, waardoor er voor de huidige spamfilters blijkbaar te weinig aanknopingspunten in zitten om het als spam te classificeren. Daarnaast wordt retrospam voornamelijk in het Duits geschreven en die taal wordt vaak niet herkend door buitenlandse spamfilters.

Toch bieden nieuwe technologieën en snellere computers ook mogelijkheden om steeds meer ingewikkelde vormen van spam te versturen. Een goed voorbeeld hiervan is videospam. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het spambericht hierbij gebracht in een videobestand. Veel spamfilters kunnen deze filmpjes nog niet scannen en dus ook niet classificeren als spam.

Behalve deze twee vormen van spam en de eerder genoemde pdf-spam en imagespam is er ook een toename te zien in audiospam. Ongeveer tien tot vijftien procent van alle spammails bevat tegenwoordig een mp3-bestand. Dit bestand heeft vaak een erg slechte geluidskwaliteit en laat een krakerige stem of een computerstem horen die de bekende potentieverhogede pillen of andere producten aanprijst. Omdat spammers ook vaak een uniek achtergrondgeluid toevoegen is het voor veel spamfilters niet eenvoudig om te bepalen of het om een spambericht gaat.