Op dit moment opereren de meeste internetcriminelen nog vanuit regio’s als Rusland, China en Zuid-Amerika. Maar volgens het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure zal deze activiteit zich in de volgende vijf jaar verplaatsen naar Midden-Amerika, India, China en Afrika.

Beveiligingsexperts van F-Secure Security Labs zijn sinds 1986 bezig met de verschuivingen van de wereldwijde internetcriminaliteit in kaart te brengen. De drie kaarten onderaan het artikel geven aan hoe de misdaad zich in de afgelopen jaren heeft verplaatst over de wereld. Hierbij valt vooral de verschuiving van Europa en Noord-Amerika naar de ‘nieuwe landen’ op.

In haar studie deelt F-Secure de evolutie van de computercriminaliteit op in drie tijdsperiodes: 1986 tot 2003, 2003 tot 2007 en de periode vanaf 2008. In de eerstgenoemde waren het vooral hobbyisten die vanuit gebieden in Europa, de Verenigde Staten, Australië en India opereerden. Deze mensen vonden het ‘gewoon leuk’ om mensen te irriteren met hun vervelende programma’s.

Vanaf 2003 tot 2007 verkaste de computercriminaliteit naar de voormalige Sovjet Unie, Oekraïne, Kazachstan, Litouwen en Letland. Ook vanuit Brazilië en China vertrekt heel wat computercriminaliteit. Dit komt omdat mensen in deze regio’s vaak een grote computerkennis hebben, maar geen kans maken op een baan in de ICT-wereld. Online misdaad wordt voor hen dan een belangrijke bron van inkomsten. De hobbyisten worden vervangen door professionele criminelen die doelgerichte aanvallen uitvoeren.

Vanaf 2008 zullen we meer e-criminelen mogen verwachten uit Mexico en Afrika. De internetmisdaad zal zich nog meer verfijnen met gerichte aanvallen, geplaatst door mensen die geen werk vinden in de beperkte ICT-markt in hun land. Niet alleen sociaal-economische factoren spelen een rol, ook de juridische factor is van belang. De ICT-markt zal zich sneller ontwikkelen dan het juridische systeem, waardoor de wet makkelijker te omzeilen wordt. Voor deze landen, die kampen met corruptie, politieke problemen en beveiligingsproblemen, zijn wetten op het gebruik van computer ook van minder groot belang.