Volgens beveiligingsexpert McAfee wordt een groot deel van de internetcriminaliteit veroorzaakt doordat goed opgeleide IT’ers niet aan de slag kunnen. Met name in Oost-Europa, waar tijdens de Koude Oorlog een groot aantal programmeurs werd opgeleid, maar het werk beperkt is, zien we dit fenomeen opduiken.

Ook in Azië spelen dezelfde problemen. In China is bijvoorbeeld 43 procent van de afgestudeerde informatici werkloos, op het platteland liggen die cijfers aanzienlijk hoger. Sommige IT’ers lossen dit op door zich bezig te houden met het verzamelen van goud in games, een bezigheid die gemiddeld 250 dollar per maand oplevert. Naar Chinese normen is dat zelfs een goed salaris.

Maar niet iedereen stelt zich tevreden met 250 dollar per maand. Zo verkocht de maker van het Fujacks virus zijn werk door voor een bedrag van 13.000 dollar. Virusschrijvers die hun virussen kunnen doorverkopen verdienen gemiddeld zo’n 3000 dollar per maand, aanzienlijk meer dan de online goudzoekers. Het is dan ook voor velen verleidelijk om zich hiermee bezig te houden in plaats van op het rechte pad te blijven.