1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Brit Gary McKinnon, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het hacken van het Pentagon en de NASA, moet voor de rechtbank verschijnen in de Verenigde Staten om zich te verantwoorden voor zijn daden.

Die beslissing komt er nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen weigerde het beroep tegen de uitlevering van McKinnon te behandelen. Het beroep was een gevolg van het oordeel van een Britse rechtbank, waarin stond dat de hacker uitgeleverd moest worden aan de Verenigde Staten.

De advocate van McKinnon geeft echter niet op. Onlangs werd bij de hacker namelijk het syndroom van Asperger vastgesteld, een vorm van autisme. De advocate vindt het daarom onverantwoord dat McKinnon toch uitgeleverd wordt. "Onze cliënt moet nu duizenden kilometers van zijn gezin verwijderd vervolging en gevangenneming ondergaan, in een land dat hij nog nooit heeft bezocht."

Als de zaken blijven zoals ze nu zijn, zal McKinnon zich in de Verenigde Staten moeten verantwoorden voor het hacken van om en bij de honderd computers, eigendom van het Pentagon en de NASA. McKinnon was op zoek naar informatie over buitenaards leven en werd geklist op het moment dat hij een foto downloadde van ‘een buitenaards ruimteschip’.