Videominer, een product van Observision, heeft een award gewonnen op de de internationale beveiligingsbeurs Security Essen. Videominer kreeg de award omdat deze technologie ervoor zorgt dat videobeelden doorzocht kunnen worden.

De Videominer is geselecteerd uit 72 internationale inzendingen op een van de grootste beveiligingsbeurzen ter wereld. Het product is ontworpen en geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Observision. Mark Bloemendaal, CEO van Observision is erg trots op de erkenning: "In een zwaar concurrentieveld met grote namen als Siemens en Bosch is het een kroon op ons werk dat we deze prijs hebben gewonnen."

De Videominer speelt in op actuele ontwikkelingen in de branche. Bloemendaal: "We zien dat Europese steden steeds meer worden volgehangen met beveiligingscamera’s. Dat is lang niet altijd effectief, want er komt een enorme toename van beelden die doorzocht moeten worden op criminele activiteiten. Door de zoekfunctie van de Videominer kan dat wel 5000 keer sneller dan realtime."

Observision heeft in 2005 een speciale processor ontwikkelt om dit werk te doen. Het is vervolgens geassembleerd in een oranje kastje en werkzaam gemaakt op de Nederlandse markt. Het is onder andere bij diverse politiekorpsen in gebruik. Nu wordt er gekeken naar een buitenlandse distributie. Bloemendaal: "Vorige week zijn we een samenwerking aangegaan met Tedas. Tedas verzorgd de distributie in de Benelux en Duitsland. In Engeland zijn we een soortgelijke samenwerking aangegaan met ClearView Communications."