2min Security

Inbrekers GPD-computers veroordeeld

Oud-werknemers van persdienst GPD zijn veroordeeld voor inbraak in de computers van hun voormalige werkgever. Toen ze als voorlichters werkzaam waren voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleegden de twee werknemers de inbraken.

Inbrekers GPD-computers veroordeeldDe Haagse rechtbank veroordeelde beide personen veroordeeld tot voorwaardelijke taakstraffen van 100 en 150 uur. Een derde persoon, die zijn wachtwoord had uitgeleend aan de anderen kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur.

De GPD-zaak kwam aan het rollen toen een teamleider van de twee ex-GPD’ers zich hadden beklaagd over een nieuwsbericht naar aanleiding van een interview met minster Donner. Dit bericht kon alleen bij mensen bekend zijn indien je toegang hebt tot het systeem van de persdienst.

In eerste instantie werd de computerinbraak ontkend. Maar onderzoek door de automatiseringsdienst van de GPD leidde naar een computer die in Den Haag op Sociale Zaken stond. Zo bleek er tussen juni 2006 en oktober 2007 ongeveer 350 keer te zijn ingebroken op het GPD-netwerk.

Beide ex-GPD’ers verweerden zich door te stellen dat ze niet wisten dat ze strafbare feiten pleegden maar het OM betwijfelde dat. "Iemand kan zeven sloten op zijn deur plaatsen, een ander geen. Dan mag je nog niet andermans woning binnengaan."

Bron:NRC Handelsblad