1 min

Uit een onderzoek van de Consumentenbond is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de internetproviders hun gebruikers een onveilige router aanbieden. Het gaat om zowel consumenten als bedrijven.

Als steekproef heeft de Consumentenbond een zogenaamde wardrive gedaan in Den Haag en Scheveningen. Dit houdt in dat ze op zoek gingen naar draadloze netwerken en onderzochten hoeveel er beveiligd waren en hoeveel niet.

Uiteindelijk zijn er 3171 verbindingen onderzocht. 595 netwerken waren helemaal niet voorzien van een beveiliging en zo’n 900 waren slechts beveiligd door middel van het verouderde WEP. Vooral de Speedtouch Experia-box van KPN is slecht beveiligd. Deze router maakt wel gebruik van een WPA-beveiliging maar is makkelijk te kraken. Dit probleem is makkelijk op te lossen door de standaard WPA-code te veranderen. KPN heeft de gebruikers hiervan echter niet van op de hoogte gesteld waardoor nog steeds veel gebruikers de standaard code gebruiken.

Niet alleen KPN komt negatief uit het onderzoek, ook Telfort, Zeelandnet en Online scoren niet goed. De enige drie providers die wel goed zijn bevonden door de Consumentenbond zijn Xs4All, Tele2 en Ziggo.

Een onbeveiligd netwerk kan voor veel problemen zorgen. Zo kunnen de verbindingen gebruikt worden om bijvoorbeeld spam te verzenden. Dit kan in sommige gevallen voor juridische problemen zorgen. De consumentenbond vind daarom ook dat de verantwoordelijkheid niet bij de consument, maar bij de providers ligt.