Microsoft is bezig met het ontwikkelen van een gratis virusscanner. De nieuwe dienst zal naast de al bestaande antispyware-software gaan draaien.

De applicatie heeft de codenaam ‘Morro’ meegekregen en zal in het tweede helft van 2009 voor consumenten vrijgegeven worden. Met deze nieuwe dienst breidt Microsoft de bescherming van het besturingssysteem uit. Op dit moment is dit ook al mogelijk via de betaalde dienst Windows Live OneCare. Deze dienst zal verdwijnen zodra de gratis virusscanner vrijgegeven wordt.

Microsoft beweert dat de virusscanner niet teveel resources zal gebruiken, dit is namelijk waar veel mensen bang voor zijn. De applicatie is namelijk ook bedoeld voor het gebruik op minder krachtige computers. Hiermee wil Microsoft ook een andere doelgroep bereiken, namelijk mensen die op plekken wonen waar de computers en internetverbindingen niet zo snel zijn. Het gaat hier waarschijnlijk om niet Westerse landen.

Steeds meer mensen in ontwikkelingslanden krijgen de beschikking over een pc. De beveiliging van deze pc’s laat echter te wensen over. Dit terwijl veel malware uit deze regio komt. Microsoft hoopt met de nieuwe dienst deze mensen tegemoet te komen.