Abonneer je gratis op Techzine!

De nieuwe virusscanner van Microsoft genaamd Security Essentials heeft de eerste test van een onafhankelijk testorgaan glansrijk doorstaan, zo meldt Security.NL.

Het Duitse testorgaan AV-Test.org besloot de virusscanner, die op dit moment nog in het bètastadium verkeert, aan een test te onderwerpen. Microsoft Security Essentials werd op Windows XP, Windows Vista en Windows 7 getest en wist alle 3194 bekende virussen, bots en wormen van de recentste WildList te detecteren.

"Dat is goed, aangezien verschillende andere virusscanners nog steeds niet alle exemplaren weten te herkennen en te verwijderen", zo vertelt Andreas Marx tegenover Security.NL. Bovendien maakte de virusscanner van Microsoft geen enkele false positive.

Overigens kwam AV-Test.org er ook achter dat Security Essentials geen in-the-cloudtechnologie gebruikt. In plaats daarvan wordt voor het opsporen van malware een lokale database gebruikt die elke paar uur bijgewerkt wordt.

Maar er zijn ook minpunten. Zo heeft de virusscanner geen mechanisme om verdacht gedrag te detecteren, maar daar wordt tegenover gezet dat veel andere, gratis virusscanners dat ook niet hebben en dat deze functionaliteit vaak alleen bij internetbeveiligingssuites gevonden wordt.

"En Morro [de codenaam van Microsoft Security Essentials – red.] is zeker geen suite." En ook de rootkitdetectie is goed in orde: "Morro wist alle gevonden malware prima te verwijderen, maar een grotere verzameling malware is vereist voordat we tot een uiteindelijke conclusie kunnen komen."

Overigens waarschuwen zowel Symantec als Marx dat alleen een virusscanner niet voldoende is. De gebruiker zou of een gehele suite moeten kopen of gebruik moeten maken van meerdere, losse programma’s, zoals ThreatFire van PC Tools en de cloudscanner van Panda Security.