Meer dan 97 procent van alle e-mail die verstuurd wordt via het internet is ongewenst, zo blijkt uit een beveiligingsrapport van Microsoft.

Deze ongewenste e-mails bestaan vooral uit reclame voor medicijnen en andere algemene producten met kwaadaardige bijlagen. Ook bleek uit het rapport dat voor elke 1000 schone pc’s er 8,6 geïnfecteerd zijn met malware, en dat aanvallers zich steeds meer richten op Office- en PDF-documenten om gebruikers te infecteren. Meer dan 91 procent van alle aanvallen die softwarefouten uitbuiten richten zich op reeds gepatchte Office-lekken.

Toch laat Microsoft weten dat deze hoge spamcijfers geen reden tot paniek zijn. "Het goede nieuws is dat het merendeel van deze spam nooit de inbox bereikt", zo laat Cliff Evans, hoofd beveiliging en privacy van Microsoft in het Verenigd Koninkrijk, tegenover de BBC weten. Ed Gibson, adviseur cybersecurity bij Microsoft, zegt dat de stijging van spam komt doordat de georganiseerde misdaad steeds meer afstapt van het uitbuiten van softwarelekken en zich meer richt op de zwakste schakel: de gebruiker.

"Met sneller breedbandverbindingen, betere besturingssystemen en krachtigere computers is het nu veel makkelijker om miljarden spamberichten te verzenden. Dit was drie of vier jaar geleden nog niet mogelijk", vertelt Gibson. Paul Woods, analist bij e-mailbeveiligingsbedrijf Message Labs, laat weten verbaasd te zijn dat het aantal ongewenste e-mailberichten zo hoog is. "Onze eigen analyse laat zien dat 81 procent van alle e-mail ongewenst is", vertelt Woods.

Overigens keek het rapport ook naar het aantal en de soort malware-infecties per land. Hieruit bleek dat de meeste computers geïnfecteerd zijn in Rusland, Brazilië en Turkije en dat bedreigingen zich steeds meer richten op specifieke landen.

[center]Aantal computers schoongemaakt per duizend uitvoeringen van MSRT[/center]