1 min

Tags in dit artikel

, ,

Cybercriminelen hebben besloten om Search Engine Optimalisation te laten voor wat het is en gewoon volledig eigen zoekmachines uit de grond te stampen. De zoekmachines vinden natuurlijk alleen maar resultaten terug die besmet zijn met malware, zo waarschuwt Panda Security.

Het lijkt erop dat de cybercriminelen ervoor kiezen om de twee technieken te combineren. Zo willen ze door middel van SEO ervoor zorgen dat hun eigen zoekmachine het goed doet in bijvoorbeeld Google. De zoekmachine van de cybercriminelen vindt echter alleen malware.

Wanneer men bijvoorbeeld zoekt op statistieken over de huidige varkensgriep, wordt er een filmpje aangeboden op sommige malafide zoekmachines. Voordat het filmpje echter bekeken kan worden moet men eerst even een movieplayer installeren, dat uiteraard malware met zich meebrengt. Deze zelfde techniek passen de crackers ook toe bij zoekopdrachten naar bijvoorbeeld porno.

De zoekmachines zijn vrij ‘populair’, een van de zoekmachines die PandaLabs geïdentificeerd heeft, heeft ongeveer tweehonderdduizend unieke bezoekers gehad. Hoe gebruikers zich kunnen beschermen deze nieuwe methode om malware te verspreiden is eigenlijk heel simpel, gebruik alleen zoekmachines die je kent bij naam en faam.