1 min

De cybercriminelen van LockBit hebben spijt betuigd van een ransomware-aanval op een kinderziekenhuis in Canada. Inmiddels is een gratis decryptor ter beschikking gesteld.

Eind december 2022 werd via de website sickkids.ca het Hospital for Sick Children in Toronto, Canada aangevallen door een cybercrimineel gelieerd aan het affiliate-programma van LockBit. De aanval trof de interne administratieve als klinische systemen, de telefooncentrale en de websites van het ziekenhuis.

De aanval had geen invloed op de dienstverlening en medische zorg, aldus het kinderziekenhuis. Ook zou geen persoonlijke data buit zijn gemaakt.

Verklaring LockBit

In een verklaring geven de cybercriminelen achter LockBit aan de aanval ongepast te vinden. Daarom heeft het een gratis decryptor aangeboden, waarmee het kinderziekenhuis zijn systemen weer operationeel kan maken. Daarnaast is de cybercrimineel uit het partnerprogramma gegooid.

Het zou een Linux/VMware ESXi-decryptor betreffen. De kwaadaardige hacker zou waarschijnlijk alleen in staat zijn geweest virtuele machines op het netwerk van het kinderziekenhuis te versleutelen.

Tip: Thales bevestigt datadiefstal door ransomwaregroep LockBit