1 min Security

17 Nederlandse verdachten opgepakt in Genesis Market cybercrimezaak

Insight: Security

17 Nederlandse verdachten opgepakt in Genesis Market cybercrimezaak

Genesis Market bood toegang aan tot wachtwoorden en andere gestolen gegevens van miljoenen computers wereldwijd. De arrestaties vinden op internationale schaal plaats. Ook de FBI is betrokken.

De marketingslogan van de illegale site was “Onze winkel verkoopt bots met logs, cookies en echte vingerafdrukken.” Volgens cybersecurity-specialist Computest vinden er honderden arrestaties plaats wereldwijd. Op de website van de Nederlandse politie kunnen individuen controleren of ze in de database voorkomen. Geen bericht is dan goed bericht.

Het handelsplatform is op 4 april uit de lucht gehaald. Op adressen van het cybercrimenetwerk is een waarschuwing van de FBI te zien. Een opmerkelijk wapenfeit van Genesis is dat klanten van Genesis Market in real-time toegang kunnen krijgen tot de gegevens van een gebruiker. Zo kan meegekeken worden wanneer iemand inlogt bij een financiële dienst of social media.

Volgens cybercrime-analistenbureau SpyCloud beschikte Genesis Market begin 2022 over meer dan 430.000 gestolen identiteiten.

Er worden de laatste tijd gelukkig (of niet gelukkig, afhankelijk van je perspectief) met enige regelmaat cybercrimenetwerken opgerold. Zo schreven we vorige maand over de arrestatie van een groep hackers die Nederlandse bedrijven beroofden van gegevens.