1 min

De afgelopen drie jaar is bijna de helft van de Nederlandse bedrijven door een cyberaanval getroffen. Dit stelt onderzoek van de Duitse security awareness-speler SoSafe.

Volgens het rapport van SoSafe geeft bijna de helft van de Nederlandse bedrijven aan de afgelopen drie jaar door een cyberaanval te zijn getroffen. Meer dan de helft schat in dat zij risico lopen opnieuw slachtoffer te worden.

Daarnaast betalen Nederlandse bedrijven sneller losgeld bij een cyberaanval. Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven heeft dat ooit gedaan. Nederland loopt daarbij voorop bij andere Europese landen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Bedrijven in deze landen zijn iets minder geneigd losgeld te betalen.

Oorzaken en risico’s

Oorzaken van de toenemende cybercriminaliteit zijn volgens de Nederlandse respondenten de geopolitieke situatie, het hybride werken, en de introductie van AI-oplossingen en -technologie op de werkvloer.

Gevraagd naar de grootste cyberrisico’s antwoorden de Nederlandse respondenten in de eerste plaats phishing, gevolgd door social engineering. Bij dit laatste gaat het vooral om het uitoefenen van druk op medewerkers, het beroep op autoriteit en financiële oproepen. Andere genoemde risico’s zijn malware, ransomware en supply chainaanvallen.

Wel bewustzijn

Gelukkig geef ook bijna de helft van de Nederlandse respondenten aan zich meer bewust te zijn van cyberrisico’s. Voor een grote meerderheid is een hoog bewustzijnsniveau zelfs een prioriteit. Dit hoge bewustzijn leidt ertoe dat meer dan de helft van de respondenten aangeeft de komende tijd meer in security-awareness te willen investeren.

Tip: Log4Shell anno 2023: keiharde impact dreunt nog na