2min

MongoDB heeft onlangs zijn Queryable Encryption-technologie algemeen beschikbaar gemaakt in Mongo DB 7.0. Deze feature maakt het mogelijk gevoelige data tijdens zoekopdrachten en tijdens gebruik in de cloudgebaseerde database-omgeving, te versleutelen en zo extra te beschermen.

Volgens MongoDB zorgt de versleutelingstechnologie Queryable Encryption, ervoor dat gevoelige data-workloads gedurende de hele lifecycle versleuteld zijn. Zelfs tijdens het verwerken van zoekvragen in de database die MongoDB aanbiedt en de daaruit voortvloeiende uitkomsten.

Door het toepassen van MongoDB Queryable Encryption is het alleen mogelijk met een decryption key de data in te zien. Deze key is alleen in het bezit van de klant. Dit moet ongewenste blootstelling van versleutelde data aan de buitenwereld tegengaan.

Eenvoudig te implementeren

Voordelen zijn onder meer dat tijdens zoekvragen op de versleutelde data een geavanceerd zoekalgoritme ervoor zorgt dat de server passende documenten verwerkt en ophaalt zonder dat het iets ‘begrijpt’ over de inhoud van de gegevens of waarom het document moet worden teruggestuurd.

De versleutelingstechnologie van Queryable Encryption is daarnaast op gestandaardiseerde encryptie gebaseerd, zoals die van NIST. Ook levert Queryable Encryption een snellere applicatie-ontwikkelcyclus op. Ontwikkelaars hoeven geen specifieke kennis van cryptografie te hebben en kunnen de technologie eenvoudig integreren in hun applicaties. Ontwikkelaars kunnen hun gevoelige data namelijk snel en makkelijk versleutelen zonder ingrepen in de code.

Verder biedt de technologie, die data vanuit de cloud beveiligd, meer mogelijkheden voor het beperken van de operationele risico’s. Een laatste voordeel is dat bedrijven met MongoDB Queryable Encryption beter compliant zijn met de meest strikte dataprivacyvereisten, waaronder HIPAA, GDPR, CCPA, en PCI.

Versie 7.0

De technologie is nu beschikbaar in de meest recente versie van het MongoDB-platform, versie 7.0. Een preview was al beschikbaar in MongoDB 6.0. In de nabije toekomst zal de technologie verder worden geoptimaliseerd en worden uitgebreid.

Lees ook: MongoDB.local NYC: Atlas bereikt nieuw hoogtepunt