1 min

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de rechter in een proefproces vragen of de politie de hulp van burgers kan inzetten bij het bestrijden van cybercriminaliteit. Onder meer via hackathons, zo blijkt uit een recent item in Nieuwsuur.

Door burgers met specialistische technische kennis bij het oplossen van cybercrime-zaken te betrekken, bijvoorbeeld via het delen van onderzoeksinformatie of hackathons, wil het OM de politie beter helpen met proberen cybercrime-zaken op te lossen.

De inzet van burgerexperts helpen de huidige capaciteitsproblemen van de politie voor cybercrimezaken helpen verminderen, zegt het OM in Nieuwsuur. Vooral als het gaat om zaken die een groot maatschappelijk belang hebben of waarbij een voorlopige hechtenis kan worden opgelegd.

Denk hierbij aan zaken als Tinder-oplichting, fraude met cryptovaluta of hacks van stroominstallatieservers.

Komst van proefproces

Momenteel is het nog niet duidelijk of dit soort opsporingsonderzoek aan burgers mag worden ‘uitbesteed’ of dat alleen delen van het onderzoek mogen worden getoond. Het OM start hierover binnenkort een proefproces om meer duidelijkheid van de rechter hierover te krijgen. Wanneer dit proefproces plaatsvindt, is niet bekend.

Het OM maakt wel een kanttekening bij de inzet van burgers bij cybercrime-onderzoek van de politie. Wanneer deze deelnemers de gekregen informatie voor eigen criminele activiteiten gebruiken, kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd.

Lees ook: Hackathon politie en bedrijfsleven biedt inzicht in crimineel cryptogeld