2min Security

Google stopt meer security- en privacyeigenschappen in Android 15

Google stopt meer security- en privacyeigenschappen in Android 15

De komende release van het Android-besturingssysteem, Android 15, krijgt een reeks verbetere security- en privacyeigenschappen. Denk aan maatregelen tegen diefstal van toestellen, bescherming tegen fraude of phishing en meer privacy voor gevoelige data en/of apps.

Android 15 krijgt meer security-en privacyfeatures die eindgebruikers beter moeten beschermen. In de loop van dit jaar krijgt deze release onder meer de Theft Detection Lock-functionaliteit.

Deze feature moet helpen persoonlijke en financiele data veilig te houden in het geval dat een eindgebruiker van zijn toestel wordt beroofd. Met behulp van Google AI signaleert deze eigenschap of een toestel uit iemands hand wordt gerukt en er met hoge snelheid vandoor gaat. Wanneer deze specifieke bewegingen worden gedetecteerd, wordt het toestel vergrendeld om belangrijke informatie uit verkeerde handen te houden.

Apps voor real-time security check

Een andere nieuwe security-feature voor Android 15 is de introductie van Google Play Protect. Deze feature gaat on-device AI gebruiken om apps te signaleren die mogelijk fraude of phishing veroorzaken. Deze real-time threat-detectie analyseert hoe apps gevoelige permissies gebruiken en samenwerken met andere apps om kwaadaardig gedrag op te sporen.

Wanneer het zulk gedrag signaleert, stuurt de tool de app naar Google voor diepere analyse. Gebruikers worden gewaarschuwd de app niet te gebruiken of te de-installeren wanneer daar reden toe is. Hierbij wordt, zo geeft de techgigant nadrukkelijk aan, geen persoonlijke data verzameld.

Digitale kluis voor gevoelige apps

Verder krijgt Android 15 ook nog verbeterde privacyfunctionaliteit met de mogelijkheid privé-omgevingen voor bepaalde apps op een device aan te maken. Deze private omgevingen krijgen een extra authenticatielaag die gevoelige apps veiliger moeten maken en onzichtbaar voor ongewenste meekijkers.

Volgens Google zijn deze private omgevingen eigenlijk een soort digitale kluis op de smartphone waar gebruikers die apps kunnen onderbrengen waarvan zij willen dat anderen er geen toegang toe krijgen. Bijvoorbeeld gezondheidsapps of apps voor online bankieren. Hiermee is de te gebruiken persoonlijke informatie alleen voor de eindgebruiker zichtbaar. Alle data en notificaties worden hierbij geïsoleerd van de rest van de smartphone.

Ook is het mogelijk een apart slot op deze private spaces te zetten en deze apps helemaal te verbergen.

Wanneer alle nieuwe features naar Android 15 komen, is nog niet bekend. Waarschijnlijk vóór dat dit jaar de definitieve release wordt uitgebracht.

Lees ook: Tweede preview Android 15 biedt features voor satellietcommunicatie