Abonneer je gratis op Techzine!

Ondanks veel kritiek en waarschuwingen aan het adres van alle Nederlandse Europarlementariërs is Schriftelijke Verklaring 29, waarin wordt verzocht om de bewaarplicht uit te breiden naar zoekmachines niet van tafel, integendeel, de resolutie is aangenomen.

Het hoofddoel van de Schriftelijke Verklaring is om een ‘Europees alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen’ op de agenda te zetten. Maar op de tweede pagina onder nummer twee wordt de Raad en de Commissie opgeroepen ‘de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG uit te breiden tot zoekmachines’. Die Richtlijn gaat over de bewaarplicht, die internetproviders verplicht om een jaar lang informatie van klanten op te slaan, waaronder met wie er gebeld is, waar je mobiele telefoon is, en wanneer je inlogt op internet.

Ondanks de inzet van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom om de Schriftelijke Verklaring van tafel te krijgen, waarop veel parlementariërs hun ondertekening introkken, zijn de vereiste 369 handtekeningen verzameld en is de intekening gesloten. De eerstvolgende stap houdt is dat er in het Europees Parlement gedebatteerd zal worden over deze verklaring. De Schriftelijke Verklaring is geen bindende regelgeving, maar een politiek instrument om het debat binnen het parlement richting te geven.