2min

De Europese Commissie zal niet met een nieuwe Europese richtlijn komen voor bewaarplichtwetgeving in de lidstaten, dat heeft Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos vandaag aan de media laten weten. De lidstaten mogen naar eigen inzicht een bewaarplichtwetgeving invoeren als zij daar behoefte aan hebben.

In april van vorig jaar besloot het Europese Hof om een streep te zetten door de Europese bewaarplicht en werd de richtlijn naar de prullenbak verwezen omdat die in strijd zou zijn met de Europese rechten op privacy. In Nederland werd de wet op basis van deze richtlijn nog lange tijd gehandhaafd maar eerder deze week besloot de rechtbank in Den Haag om ook de Nederlandse wet naar de prullenbak te verwijzen. Inmiddels zijn de meeste providers gestopt met het verzamelen van de gegevens.

De vraag is nu wat de Nederlandse politiek gaat doen, zij hebben de optie in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, maar dat lijkt gezien het Europese vonnis geen verstandig plan. Een andere optie is dat het kabinet met een nieuwe bewaarplichtwet komt, die wel aan de privacywetgeving voldoet. Belangrijkste onderdeel zal dan zijn dat elke zoekopdracht door de gegevens die onder de bewaarplichtwet vallen door een rechter moet worden getoetst. Als opsporingsinstanties kunnen aangeven dat er voldoende aanleiding is om een verdachte in de gaten te houden dan kan dat via een rechter worden toegestaan.

De Nederlandse politiek hoeft in elk geval niet naar Europa te kijken, daar is besloten om geen vervolg te geven aan de bewaarplichtwetgeving, elk lidstaat mag nu zelf bepalen of ze een vorm van bewaarplicht willen invoeren of niet. Nederland zou ook een voorbeeld kunnen nemen aan Europa door het hierbij te laten. De Nederlandse politiek lijkt echter een voorkeur te hebben voor een nieuwe bewaarplicht vanwege de mogelijkheden tot het opsporen van verdachten.