1 min

De Amerikaanse federale overheid werkt aan een uitgebreid systeem dat ervoor moet zorgen dat cyberaanvallen op kritieke infrastructuur, zoals het elektriciteitsnet of nucleaire centrales, snel gedetecteerd worden, zo meldt de Wall Street Journal.

Het project, ‘Perfect Citizen’, moet werken op basis van sensoren in computernetwerken van particuliere bedrijven en overheidsinstanties. De National Security Agency zal toezicht houden op het systeem, zodra er verdachte activiteit waargenomen wordt, die wijst op een naderende cyberaanval moeten de sensoren dit oppikken, en worden de toezichthouders automatisch gewaarschuwd.

De NSA zou het Amerikaanse Raytheon een contract hebben aangeboden voor de uitvoering van de eerste fase van het project, ter waarde van 100 miljoen dollar. Zowel de NSA als Raytheon weigeren commentaar. De Wall Street Journal geeft aan dat deze informatie gebaseerd is op een interne e-mail van Raytheon, waarin over het project gesproken wordt, en op basis van informatie afkomstig van meerdere informanten met kennis over het project.