Microsoft Security Essentials is er niet in geslaagd om de virusscannertest van AV-Test te doorstaan.

Het product faalde als enige van de 24 geteste virusscanners en kreeg daardoor geen certificering van AV-Test.org. Vooral op het gebied van detectie scoorde Security Essentials slecht: het haalde slechts 1,5 van de 5 punten in deze test.

Wat betreft bruikbaarheid scoorde Security Essentials wel goed, daar haalde het de hoogste score van de test, maar dat bleek onvoldoende om toch gecertificeerd te worden.

In de test van AV-Test.org worden virusscanners vergeleken op bescherming, het verwijderen van malware en de bruikbaarheid van de scanner. Bij de bescherming wordt bijvoorbeeld gekeken naar zero-dayaanvallen, malwaredetectie van de laatste drie maanden en detectie van zeer actieve malware.

Bij de bruikbaarheid wordt gelet op systeembelasting, het aantal fout positieven en onterechte waarschuwingen. In totaal konden de virusscanners 18 punten halen. Het lukte het beveiligingspakket van BitDefender er 17 te vergaren, wat het de eerste plek opleverde, gevolgd door F-Secure met 15,5 en Kaspersky en Symantec die samen de derde plek delen met 15 punten.

De complete test en testresultaten zijn hier terug te vinden.