2min

Het Duitse AV-Test.org dat al jaren alle beveiligingssoftware aan testen onderwerpt, heeft recent weer 26 viruscanners aan een test onderworpen op Windows 7 en daaruit kwam naar voren dat Security Essentials, de gratis antivirusscanner van Microsoft, de allerslechtste is. De beste virusscanner op Windows 7 is Bitdefender.

Tijdens de tests van AV-Test.org wordt gekeken naar bescherming, bruikbaarheid en prestaties. In totaal konden de virusscanners 18 punten verdienen, in elke categorie maximaal 6 punten. Voor de beschermingstest wordt gekeken naar bescherming tegen zero-day aanvallen en detectie van malware die de laatste vier weken is opgedoken. Bij de prestaties wordt gekeken naar de import van de virusscanner op de prestaties van de computer. Voor de bruikbaarheid werd gekeken naar foute medlingen, bijvoorbeeld het waarschuwen voor legitieme software en websites.

Om enige certificering van AV-Test te ontvangen dienen er minimaal 10 punten gescoord te worden en minimaal 1 punt in elke categorie. K7 Total Security en Microsoft Security Essentials bleven steken op een eindscore van een 9,5. Bitdefender scoorde het hoogste met 17,5 punten, gevolgd door Kaspersky Internet Security met 16,5 punten. Van de gratis virusscaners scoorde Avast het hoogste met 15 punten.

Security Essentials haalde bij de detectietest een historisch dieptepunt. Het liet zoveel malware door dat AV-Test was genoodzaakt om 0 punten toe te kennen. De allerslechtste score ooit, de gratis virusscanner van Microsoft biedt dus vrijwel geen bescherming tegen malware die recent is verschenen.

Het laat zien dat Microsoft weliswaar een softwarefabrikant en ontwikkelaar is, maar nog lang geen beveiligingsbedrijf. Het maken van goede beveiligingssoftware is echt een vak apart dat bedrijven er niet zomaar naast kunnen doen, iets wat deze test opnieuw heeft uitgewezen. Het zou goed zijn als grote IT-bedrijven dat gaan erkennen en gaan samenwerken met de beveiligingsbedrijven in plaats van zelf een halfbakken oplossing te bieden.

De lijst met scores van alle virusscanners is hieronder te bekijken: