2min

De OV-chipkaart heeft twee prijzen gewonnen voor het schenden van de privacy van reizigers. De Big Brother Awards worden elk jaar door een vakjury uitgeroepen aan de grootste privacyschenders van Nederland. Behalve een prijs van de vakjury ging ook de publieksprijs naar Trans Link Systems (TLS) voor de OV-chipkaart.

De OV-chipkaart werd gekozen door de vakjury omdat elke reisbeweging van een reiziger met de OV-chipkaart nog jaren wordt bewaard in een database. Daarnaast is de beveilging van het systeem gewoon heel slecht, zijn er talloze adviezen in de wind geslagen om te stoppen met de kaart, ook het willen upgraden van de kaart tot wettig betaalmiddel kon niet rekenen op veel enthousiasme bij de jury. Deze punten werden dan ook allemaal meegenomen als argumenten.

De directeur van TLS, de heer Gerben Nelemans is niet zo blij met de prijs. Hij zegt: "Wij achten privacyschendingen niet aan de orde". Ook geeft hij aan dat alle reisbewegingen niet langer 7 jaar worden bewaard maar "slechts" twee jaar.

Maar er vielen er meer in de prijzen, zo werd Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, genomineerd voor het fotograferen van kentekens welke vervolgens 4 weken worden bewaard. Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg een prijs vanwege de huisbezoeken.

Ook het voorstel om al het internetverkeer af te tappen en te analyseren kon niet rekenen op positieve woorden. Dat wordt gezien als een "permanente schending van het briefgeheim".

Elk jaar worden de Big Brother Awards opnieuw uitgereikt om aandacht te vestigen op de privacy of eerder het gebrek er aan.